Konsten att frosta av en frys

De flesta frysar behöver frostas av men jämna mellanrum. Jag och min frys har fram tills nu befunnit oss på det första jämna mellanrummet. Enligt instruktionsboken ska frysen frostas av när frostlagret är 3-5 mm tjockt. I min frys var nu isen på sina ställen 5-10 cm tjock. Det var alltså hög tid att göra något åt saken. Operation avfrostning inleddes redan för flera veckor sedan när jag systematiskt började äta upp det som låg i frysen för att på så sätt bli av med så mycket som möjligt av frysvarorna innan det var dags att för själva avfrostningen och den frysta maten måste förvaras någon annanstans. Nästan lika konsekvent var jag i att inte köpa någon ny mat som behövde frysas om inte allt användes på en gång. Det här ledde till något underliga matkombinationer, frysta köttbullar och gröna bönor går att kombinera med mycket.


När det väl var dags packade jag in den frysta mat som fanns kvar i kylen så tätt det bara gick tillsammans med ett par kylklampar. Frysen är utrustad med en praktisk liten avrinningsränna som man kan montera så att vattnet rinner ner i en av fryslådorna om man ställer den på golvet framför frysen. Eftersom jag var lite skeptisk till den konstruktionen bredde jag också ut tidningar på golvet. Efter flera timmars smältande, droppande och rinnande var frysen isfri och fryslådan halvfull med vatten. Tidningarna var också dem, milt uttryckt, aningen fuktiga. Efter att frysen hade fått kyla ner sig lite så var det bara att stoppa in all mat igen. En liten detalj återstod, av ren nyfikenhet var jag ju naturligtvis tvungen att mäta upp hur mycket vatten det blivit. Ca 2,5 liter var svaret på det.