Knasen Pocket

Serievärlden förändrades lite när 2008 blev 2009. Tidningen Schassen & Knasen försvann och ersattes av Knasen Pocket. Gamla Schassen & Knasen inriktade sig på olika serier av Knasens skapare Mort Walker medan innehållet i Knasen Pocket är mer blandat. Men det är samma serier som funnits tidigare i Knasen, tex Hagbard och Rödöga.

Schassen & Knasen fanns i elva år innan den försvann och jag tror att Knasen Pocket kommer att försvinna mycket fortare än så. Det finns flera orsaker till att jag tror det. För det första så är det klassiska (eller gammalmodiga) serier som knappast lockar nya läsare. Det är istället slentrianprenumeranter som jag själv som låter den följa med av bara farten tillsammans med den vanliga Knasen-tidningen. För det andra så är serierna i svart-vitt vilket inte lockar spontanköparen i kiosken och för det tredje så brukar förlaget Egmont vara snabba med att lägga ner tidningar som inte säljer tillräckligt bra, se bara hur det gick för Darkness och Zits som båda försvann efter bara ett år.

Det som talar emot mitt resonemang är att Knasen Pocket måste vara relativt billig att producera. Det är betydligt dyrare att producera och publicera nya serier än att trycka gamla seriestrippar i svart-vitt. Man ska heller inte underskatta samlarmanin hos många läsare. De kommer att fortsätta köpa pocket efter pocket även om de inte läser den. Det hjälper säkert också till att det på ryggen på varje pocket finns en del av en bild som kommer att byggas på med varje nytt nummer. Ingen samlare vill avsluta med en halv bild i hyllan.