Vinterhungriga fåglar

En lördagseftermiddag i slutet av januari genomfördes månadens aktivitet, att mata fåglar längs Stockholms ström. I början såg vi inga fåglar alls men efter ett tag hittade vi ett andpar och några duvor vid kajen. Duvorna blev mest skrämda av brödbitarna vi kastade till dem med änderna var mer intresserade. Honan var modigare än sin make och vågade till och med ta bröd ur en framsträckt hand, dock med en viss tvekan och försiktighet. Hon höll sig så långt bort det gick och sträckte ut halsen så långt det var möjligt innan hon nappade åt sig brödet och snabbt drog sig undan.

På vår fortsatta väg längs kajen hittade vi fler änder, sothöns och givetvis fiskmåsar. Det är roligare att mata flera fåglar på en gång, det blir mer fart då. Vi tre brödutdelare försökte vara så rättvisa som möjligt så att alla fåglar skulle få ungefär lika mycket, men det är inte helt lätt med en stor flock sothöns där alla ser likadana ut. Vi gick vidare och över bron till Skeppsholmen. Där fanns fler änder och också ett flertal vita svanar. Änderna var lite för snabba för de långsammare svanarna och lyckades få tag på det mesta av brödet. Svanarna lyckades få tag på en del bröd men ägnade också mycket tid åt att jaga iväg varandra. En av de mer aggressiva svanarna sträckte sig efter de andra och bet dem både i vingar och halsar. Den fick genast en utskällning. "Fy! Du ska inte ha mer bröd!"

När allt bröd var slut tänkte vi lyxa till det och gå och dricka kaffe på Grand Hotell men först gick vi förbi en bankomat. "500 kr måste väl räcka till en kopp kaffe till och med på Grand Hotell." Vilken nivå deras priser ligger fick vi dock aldrig reda på då det var en timmes väntan på att få bord. Eftersom vi inte hade lust att vänta så länge så gick vi istället vidare till Kungsträdgården och satte och på ett kafé där. Det var fullsatt men vi lyckade ändå pressa oss ner vid ett bord. Kaffe och årets första semla fick avsluta dagen.


Svenskt Serieindex

Nu har jag äntligen lanserat ett hobbyprojekt jag arbetat med en längre tid. Det är ett index över de serietidningar, seriealbum och serieböcker mm som har publicerats i Sverige som jag gett det fantasifulla namnet Svenskt Serieindex. Vartefter arbetet gick framåt så ökade ambitionerna och jag väntade med lanseringen tills jag fått ordning på domänen. Svenskt Serieindex finns nu att besöka på www.serieindex.se.

Innehållet är än så länge magert men ambitionen är att indexera alla svenska seriepublikationer. Då det arbetet kommer att ta tid är ett första steg är att indexera det som publicerats under de senaste tio åren, dvs. ungefär sedan den senaste Seriekatalogen kom ut. Därför kommer fokus att ligga på nyare serier även om en del äldre serietidningar också kommer att finnas med. Indexet kommer successivt att utökas med fler titlar, omslag och information och hemsidan kommer att utökas med nya funktioner som underlättar navigering och sökning för besökarna.