Vad är Hogge?

Min första chef när jag började jobba satte smeknamn på alla och en av mina kollegor kallades snart för Örnen. Om någon sa han riktiga förnamn var jag alltid tvungen att tänka efter en stund innan jag kom på vem de menade. Mig gav chefen smeknamnet Hogge och det dröjde inte länge innan de flesta där kallade mig för det. Själv använder jag namnet Hogge som inloggningsnamn i olika sammanhang och det har fått ge namn åt den här bloggen. Det har också hänt att jag svarat "Hogge" i telefon när någon ringt.


Men namnet Hogge har en äldre historia än så. En vikingafamilj i det forntida Skottland lär ha varit de första att använda namnet Hogge. Det var ett namn för en försiktig och förståndig person. Namnet har olika ursprung på olika platser men i Skottland härstammar det från det gamla engelska ordet hoga som betyder just försiktig och förståndig.


Det finns många olika stavningsvarianter på namnet Hogge, tex Hogg, Hoag, Hogue och Hoig.


Källa: http://www.houseofnames.com


Nyårsafton

Planeringen inför nyår blev klar och de ordentliga förberedelserna började redan dagen innan sälva nyårsafton när jag och min bror Magnus gick och handlade det mesta av den mat som skulle tillagas. Det första delen av festen skulle vara hos Magnus och halv tre på nyårsaftonens eftermiddag gick jag dit för att hjälpa till. Precis före mig hade en kompis till oss kommit dit för att hjälpa till han också. Han var utsett till köttansvarig och hade inhandlat köttet till middagen. (Han är också en trogen läsare av den här bloggen.) Vi gick alla tre och reservhandlade och hämtade bord från källarförrådet. Sen började vi laga maten och lyckades bli klara ganska precis när gästerna började komma runt halv sju. En trerätters middag avnjöts innan det var dags att ge sig ut för att titta på fyrverkerierna. Vi ställde oss på Mariaberget och hade en fantastisk utsikt över Stockholm. Strax efter tolvslaget kom en ung man förbi och undrade var det fanns en bra plats där han kunde skjuta iväg sin jättebomb. "Var som helst men inte här." var vår åsikt.


När raketerna tystnat gick färden till nästa lägenhet där en av festdeltagarna nu agerade värd genom att koka korv till vickning mitt i natten. När klockan hunnit bli fyra på morgonen kände jag att det var dags att gå hem och sova. Några tappra själar stannade kvar ytterligare en stund i väntan på att tunnelbana och bussar skulle börja gå igen.