Bok & Biblioteksmässan

Den gångna helgen tillbringade jag i Göteborg eftersom det var Bok & Biblioteksmässan. Jag och min bror åkte ner redan på fredagseftermiddagen för att hälsa på folk vi känner där och träffar alldeles för sällan. Lördagen ägnades sedan åt att prata med andra serieintresserade människor och det var med dessa som vi senare gick på mässan med på söndagen.

En tidig start gjorde att vi var på mässan redan strax efter klockan nio på söndagsmorgonen. Då hade det ännu inte hunnit komma så mycket folk så det gick fortfarande bra att gå omkring inne i mässhallarna. Dagen innan hade det varit dubbla köer långt ut på gatan. Vår vana trogen började vi med att handla det vi hade planerat att köpa från början. Och precis som vanligt var vi sen tvungna att släpa runt på det vi köpt resten av dagen. Hos Schibsted Förlagen fick jag dessutom ett paraply eftersom jag handlade för minst hundra kronor. Då det är minimal risk för regn inne i en mässhall så kändes det inte helt nödvändigt att också släpa runt på ett stort paraply hela dagen. Mot slutet av dagen blev jag tillfrågad av en utställare var "alla röda paraplyer som folk släpade runt på" kom ifrån.

När det blir för jobbigt att gå omkring kan man alltid besöka några av alla seminarier som anordnas. Då får man sitta ner en stund. Jag lyssnade på Elvis skapare Tony Cronstam, Arne Anka-tecknaren Charlie Christensen och Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg. Mitt i alltihop köpte jag också en bok om svenska barnprogram 1925-1999. Några av dem minns jag, andra inte. Efter en lång, rolig och intensiv dag gjorde det ont i både armar och ben. Då kunde man sitta ner i lugn och ro på ett tåg mot Stockholm.




I love the smell of new printed books in the morning. You know, once we carried new books into a bookshop....12 hours....and when it was all over I walked inside. We didn't find one empty bookshelf.


The smell, you know that paper smell.


Smells like........ Education.


Val06

Idag har jag utnyttjat min medborgerliga rättighet och samtidigt fullgjort min demokratiska skyldighet att gå och rösta. Jag kan inte påminna mig att jag någon gång förut varit röstberättigad i fyra val samtidigt, valet om trängselskatt ökade i år antalet valsedlar att välja bland. Det var en strid ström av människor både till och från vallokalen i en närbelägen skola där vi fick rösta i olika klassrum beroende på i vilket distrikt man bor i. Jag tillhörde den där osäkra gruppen väljare och jag bestämde mig faktiskt så sent som i morse hur jag skulle rösta. Det jag hela tiden vetat är att jag absolut inte skulle rösta på Sverigedemokraterna eller något annat extremparti men mer än så talar jag inte om hur jag röstade. Nu ska jag följa valvakan och se om fler tyckte som jag.


Släktforskning

För ett par år sedan höll jag på en del med släktforskning. Det är en mycket tidsödande sysselsättning och för varje svar man får så dyker det upp nya frågor. Vissa delar av min släkt är redan noggrant utredda av andra men själv har jag ägnat mig åt släkten på min farmors mors sida. Jag har inte medvetet slutat utan uppehållet i forskandet har bara råkat bli flera år långt. Jag följde en släktgren bakåt i tiden till tidigt 1730-tal. Längre bak är svårt att komma eftersom de äldre kyrkböckerna i just den här församlingen brann upp någon gång på 1800-talet. Det hade varit svårt ändå för prästernas handstil på 1700-talet var inte direkt lättläst. Tacka vet jag 1800-talet, tydliga bokstäver i prydliga rader.

Eftersom jag har ambitionen att börja forska igen gå gick jag idag på en informationsträff med släktforskarföreningen StorStockholms Genealogiska Förening (SSGF). Mötet var öppet för nya och gamla medlemmar och andra intresserade. Jag var en annan intresserad och helt klart bland de yngre. Jag var mest där för att se om det skulle vara meningsfullt att bli medlem. De har en mängd föredrag, temakvällar och forskarträffar. Det händer något ungefär en gång i veckan. Jag bestämde mig ganska snabbt för att inte bli medlem än. Jag måste komma igång med min egen forskning igen först och inte bara ha ett gäng blyertsanteckningar i ett anteckningsblock. Sen kanske...