Den stora balunsen

Efter veckor av planering och ett par intensiva dagars förberedelser var det i lördags dags för min och min tvillingbrors gemensamma 30-årsfest. Föreberedelserna bestod i att förutom sedan tidigare ha bokat en festlokal nu handla och laga all mat. Maten inhandlades på torsdagskvällen och tillagades på fredagskvällen. Båda kvällarna hade vi benäget bistånd av vår mamma. På lördagsförmiddagen handlade vi de sista färskvarorna som vi inte kunde köpa för tidigt och på eftermiddagen bar det av till festlokalen. Där hade vi sen en hel del att göra. Bord skulle ställas upp och dukas, mat skulle ställas fram, DJ-utrustning skulle ställas upp och kopplas in, en discokula skulle hängas upp i taket, välkomstbål skulle blandas och överblivna stolar skulle gömmas undan mm. Allt var klart strax innan de första gästerna anlände.

Sedan droppade gästerna in en efter en och ibland i större sällskap på en gång. Totalt var vi 33 personer på festen. När de allra flesta hade kommit hälsade min bror och jag alla välkomna och förklarade hur bordsplaceringen skulle lottas fram. Alla fick dra en papperslapp med ett land och skulle sedan sätta sig på den plats där det låg en lapp med det landets huvudstad. En del var väldigt lätta medan andra var mycket svåra. Till slut satt ändå alla på sina platser och middagen kunde börja. Alla gäster verkade ha trevligt och jag som en av huvudpersonerna hade mycket trevligt. Under middagen höll vår pappa ett fint tal. Medan tårta och kaffe dukades fram fick alla gäster delta i en tävling, ordnad av vår mamma, i kunskap om mig och min bror genom att svara på 1X2-frågor. Vinnaren fick ett fint pris. Ärligt talat kunde jag inte alla svaren själv men om jag hade deltagit i tävlingen så hade jag vunnit.

Efter presentöppning med många fina presenter vidtog en annorlunda presentutdelning. Min bror och jag fick välja ut gäst efter gäst som vi bäst tyckte uppfyllde ett påstående. Det kunde vara den gäst som kom längst norrifrån eller den som vi trodde var mest höjdrädd. Den utvalda gästen fick sedan i uppdrag att under en förutbestämd månad det kommande året ordna ett speciellt arrangemang. Det kunde vara allt från att ge instruktioner till fönstertvätt och pizzabakning till museibesök och picknick. Vi har alltså något att se fram emot varje månad det kommande året. Vi båda jubilarer var lika oförberedda på det här som gästerna.

Efter middagen minglade alla runt lite innan det till slut blev fart på dansgolvet med vår yngre bror som DJ. Medan några dansade och andra minglade runt slet våra föräldrar hårt i köket för att få så mycket som möjligt i ordning. Själv började jag strax före klockan ett att bära stolar och fälla ihop bord. Festen avslutades mellan ett och halv två. Festen hade gärna fått hålla på längre men eftersom vi skulle vara ute ur lokalen senast klockan två så hade vi inte så mycket att välja på. Ett intensivt plockande och bärande gjorde att porten kunde låsas nio minuter i två och då återstod att frakta hem alla grejer och stoppa in så mycket som möjligt av den överblivna maten i kylskåp. Därmed var den stora festen avslutad och vardagen tog åter vid i tankar och sinne.


Födelsedag

Jag har länge förnekat att jag snart är 30 år men nu är det ett faktum. (Fast 40 är det långt kvar till.) Det känns ärligt talat inte så stor skillnad. Det var ju lite otur att man skulle fylla 30 på en måndag som var en vanlig arbetsdag. Nu var det visserligen en solig och fin måndag och det blev det en kortare arbetsdag än vanligt eftersom jag gick tidigare från jobbet för att sätta mig på ett trevligt café i stan med mina bröder, varav den ena också fyllde år. Firad på jobbet ska jag bli senare tillsammans med en kollega som också fyllt år.

Senare på kvällen var det dags att fira ännu mer med resten av familjen på restaurang Östgötakällaren på Söder. Det är en genuin söderkrog och maten var kanske inte den allra bästa men det spelade inte så stor roll. Sen gick vi hem till min tvillingbror och åt tårta. Det hela var ett ganska stillsamt firande. Den stora balunsen kommer senare på en väl utvald lördag, dvs en av de få lördagar som det gick att få tag på en vettig lokal.