Olika människotyper

Som jag ser det så finns det tre olika typer av människor, nämligen jägare, samlare och bönder. Alla har något av varje typ i sig men en är ofta mer dominerande än de andra.

Jägare är rastlösa människor som har svårt att sitta still. De är ständigt på jakt efter nya kickar, nya upplevelse och att nå nya mål i livet. Extremsportare, fallskärmshoppare och äventyrare kan vara typiska jägare men också människor som ständigt vill vara först med det senaste, till exempel att se en film före alla andra eller att alltid kunna plocka upp den senaste modellen av en mobiltelefon ur fickan. Lyckan finns alltid längre fram.

Samlare finner lyckan i att spara på saker men där finns också en jakt. Samlar man på frimärken så vill man hitta det man saknar som gör samlingen komplett. Men olika samlare kan skilja sig åt. Det finns andra samlare än de som spar på frimärken, änglar och vykort. En del samlare spar på minnen. De har därför svårt att kasta saker som påminner dem om något, de är nostalgisamlare. Många leksaksmuseer härstammar säkert från just den här sortens samlare. Sen finns det samlare som spar på saker för att de kan vara bra att ha och det leder oss in på nästa grupp människor nämligen bönderna.

Bönderna tar vad de har och gör något med det. Den största lyckan finns i att ha skapat något själv, helst utan hjälp av andra. En person som ständigt bygger om sitt hus, meckar med bilen eller (naturligtvis) odlar saker om än kanske bara i en blomlåda är typiska bönder. Att laga och återanvända saker är typiskt för en bonde.

Var och en blir salig på sitt sätt men ett mynt har alltid två sidor. Jägarens ständiga jakt kan också vara en flykt. Den som ständigt är på språng har inte tid att stanna upp och tänka efter och reflektera över tillvaron. Samlaren fyller ett tomrum med sitt samlande och bonden håller hårt i det han har eftersom den som skaffar sig något nytt samtidigt måste ge upp något annat.

Att jag har en tio år gammal tv och ofta sitter vid en dator som numera är över fyra år gammal och programmerar eller jobbar med hemsidor är typiskt för bonden i mig. Att jag med jämna mellanrum åker på allt mer spektakulära semesterresor visar drag av en jägare. Men mest av allt är jag en samlare. En sak är ingen samling men om jag har två av något så slår min samlargen till och instinkten att skaffa fler av samma gör sig påmind. Men inte dubbletter, en riktig samling ska inte innehålla dubbletter.

Vilken sorts människa är du?