Filmstadens Dag

I lördags firades Filmstadens dag vid Gamla Filmstaden i Solna. Trots att det var svårt att få information om evenemanget så var det mycket folk där. Till och med de som arbetade där var förvånade. Det första som mötte besökarna var mängder med snö. Entrégrinden, husen, träden, marken och buskarna var alla täckta av ett snölager. Det var förstås ingen riktig snö utan konstsnö som sprutats ut för att visa vad man kan åstadkomma med rätt rekvisita.

Strax efter entrén stod flera marknadsstånd uppställda där olika filmsällskap och föreningar visade upp sig. Här var också starten för tipspromenaden med frågor om film och Filmstaden. Efter idogt samarbete lyckades vi tre som var i sällskap få rätt svar på alla frågor utom en. Det resulterade senare i varsin dvd-film i pris.

Eftersom den nya Arn-filmen hade premiär ungefär samtidigt så fanns där också en medeltidsmarknad. Personligen börjar jag tröttna på marknader och gatugycklare med medeltidstema. Det finns ju faktiskt andra tidsepoker i historien också och det enda man såg om Arn-filmen var en fotoutställning med bilder från filmerna och filminspelningen.

Då större delen av filmområdet numera är bostäder så var HSB på plats med ett informationstält och en historisk guidning av området handlade lika mycket om hur fina och fantastiska de nya bostadshusen är som om den gamla filmproduktionen. Det café som finns där och som tillfälligt flyttat utomhus var det inget som helst fel på. Där serverades nygräddade våfflor på löpande band som uppskattades av både besökare och en och annan geting.