Korea, både Nord och Syd

De senaste dryga två veckorna har jag, min bror Magnus och en kompis till oss varit på en rundresa i Asien, närmare bestämt i Kina, Nordkorea och Sydkorea. Eftersom det är svårt att komma in i Nordkorea på egen hand så var det en gruppresa som gällde. Vi var totalt tio personer plus en reseledare som reste runt.

Det är svårt att sammanfatta en resa på 17 dagar i ett blogginlägg men vi var först ett par dagar i Peking där vi guidades runt på Himmelens tempel och Himmelska fridens torg mm. Vi lyckades också hinna med att se det gamla fabriksområdet 798 som nu håller på att göras om till ett område med konstgallerier och konstutställningar.

Sen bar det av till Nordkorea med ett gammalt ryskt flygplan. Där var det ett styrt program som modifierades lite efter våra önskemål. Vi åtföljdes alltid av två nordkoreanska guider. I stort sett bussades vi runt mellan statyer och monument. Vi fick också se stora biblioteket och museer om Koreakriget och amerikanska krigsförbrytelser. Vi åkte buss till olika platser i landet och ett tag sov vi varannan natt i huvudstaden Pyongyang och varannan natt någon annanstans. Vi var bla och tittade på alla presenter som presidenten Kim Il Sung och ledaren Kim Jung Il fått från hela världen. Vi var också i Kaesong nära gränsen mot Sydkorea och besökte själva gränsen från nordsidan.

Många blev dåliga i magen och jag drabbades hårdast och blev magsjuk och låg och kräktes en natt. Magnus pass gick sönder när vi var i Nordkorea. Samma morgon som vi skulle lämna Nordkorea och åka tåg till Dandong i Kina åkte han till svenska ambassaden och fick ett förklarande dokument av ambassadören med underskrift, stämplar och allt. Men den ende som klagade på passet var passpolisen på Arlanda när vi skulle in i Sverige igen.

Från Kina åkte vi sen båt till Sydkorea. Kontrasten mot grannen i norr är total, det går inte att jämföra. Seoul är en modern storstad med neonljus och bilköer. Här kunde man äntligen äta mycket igen. Första dagen åt vi alla pizza. I Sydkorea finns också historia och vi besökte en del tempel och kungliga slott. Vi besökte också krigsmuseet som ger en annorlunda bild av Koreakriget än vad man får höra i norr. Dock ägnar sig också syd i viss mån åt propaganda när det gäller kriget och Nordkorea. En dryg halvdag ägnade vi åt en bussrundtur där vi fick se de tunnlar som Nordkorea låtit gräva in i syd för att kunna använda vid en eventuell invasion.

Hemresan skedde med flyg via Peking. Jag har inte återhämtat mig från resan och tidsomställningen än utan är alltid hungrig och trött, trots att jag sover mer än åtta timmar per natt.