Tankar om julen

På jobbet arbetar några personer från Kina. En av mina svenska kollegor hade en morgon sällskap med en av kineserna på väg till jobbet. De hade pratat om julen och han konstaterade överraskat att de inte firar jul i Kina. Han såg ut att känna sig lite dum när jag sa att det inte var så konstigt eftersom julen är en kristen högtid. Det hade han inte tänkt på. Han konstaterade samtidigt att det var bra med arbetskamrater från olika delar av världen eftersom det ger vidgade perspektiv och en utökad världsbild.

Nämnda kines kom till mig idag och frågade om det var idag som det var sista arbetsdagen före jul. När jag sa att det stämde så undrade han när man skulle vara tillbaka. "På måndag." svarade jag. Han hade också hört att det skulle vara fler lediga dagar senare och det var ju alldeles riktigt, kring nyår är man också ledig.

Det är inte lätt med utländska helger.


Aftonbladet visar gammal skåpmat

Tidningen Aftonbladet har inlett ett samarbete med tv-bolaget VBS.tv och lägger ut deras serie med minidokumentärer om en resa i Nordkorea. Dokumentärserien ger ingen vidare sann bild av landet men jag tycker ändå att den är rolig att se på.

Det som stör mig är att Aftonbladet slår upp det hela som en stor nyhet. Det är nämligen ingen nyhet, de här filmerna har funnits på internet i över ett halvt år och jag har sett dem flera gånger tidigare. Jag hade uppskattat mer om Aftonbladet gjort sina egna reportage och skrivit vettiga artiklar istället för att bara skriva av vad som händer och sägs i filmerna.