Göte och Bengan på SPX 2010

För ungefär ett halvår sedan började jag, min bror och en serietecknande vän vid namn Martin att arbeta med ett seriealbum som skulle samla Martins serie Göte och Bengan. Serien publicerades i Norrtelje Tidning mellan 1991 och 2006. Målet var att få boken klar till seriefestivalen Small Press Expo 2010 i Kulturhuset i Stockholm.

Första gången jag var på SPX var 2002. Då var den en liten marknad för hemgjorda amatörserier där ett fåtal tecknare satt och sålde sina alster i Serieteket i Kulturhuset. Sedan dess har festivalen växt ordentligt. De serietecknarskolor som finns har gjort att den tekniska kvaliteten på fanzinen har höjts. Först kom färgomslagen och numera är det inte ovanligt att hela inlagan också är i färg. Om man är amatör när man gått en utbildning på en serieskola kan ju diskuteras men också begreppet Small Press har dykt upp i samband med SPX. Small Press betyder här små förlag, ofta drivna som hobby, som ger ut professionella serier. Det kan vara allt från nya svenska serier till välkända franska eller danska albumserier. Blandningen på det som säljs på den numera stora marknaden är alltså stor.

Förutom själva marknaden finns nu också ett digert program med föredrag, paneldiskussioner och filmvisningar. Det pågår inte bara under en helg utan hela veckan innan har blivit en serievecka. Många förlag väljer att släppa nya titlar den här veckan och den ena releasefesten avlöser den andra.

Det var i den här miljön vi ställde upp vårt bord för att sälja albumet med Göte och Bengan som faktiskt blev klart i tid. Mer info om försäljningen och bilder finns på Göte och Bengans hemsida.

http://www.goteochbengan.se