Lektion i fönsterputsning

Som tidigare nämnts här på Hoggeblogg så delades det ut uppdrag till några av gästerna på min och min brors 30-årsfest. Uppdragen varierade men har det gemensamt att den som fick det ska ordna någon form av aktivitet. Den gångna veckan var det dags för den första, lektion i fönsterputsning. Tidigt på eftermiddagen kom läromästaren hem till mig där där min bror och jag väntade. Fönsterputsning beskrevs som en urgammal japansk stridskonst och lektionen var upplagd därefter. Vi började med att lyssna på stillsam japansk flöjtmusik och meditera för att på så sätt fokusera på uppgiften. Vår lärare var klädd i en japansk kimono och ställde fram ett bonsaiträd för att vi skulle uppnå harmoni. När så själen fått sitt var det kroppens tur att bli omhändertagen. Japanskt godis och Pommac dukades fram och både vi lärlingar och stormästaren lät sig väl smaka. Sedan började den hårda träningen. Vi fick öva på attack genom att göra en cirkelrörelse i luften med en tänkt stav och försvar genom att göra cirkelrörelser framför oss med händerna och slagrörelser uppåt, nedåt och åt sidorna. Dessa rörelser är naturligtvis precis vad som behövs när man sprutar putsmedel på en fönsterruta, gnuggar ut det och sen skrapar med fönsterskrapan. Efter de teoretiska övningarna var det dags för praktik. Alla tre gav vi oss på varsitt fönster och med tanke på hur de såg ut innan så var det svårt att inte få ett positivt resultat. När alla var klara med sitt fönster tog vi hand om kroppen ännu mer genom att dricka colombianskt kaffe och äta wienerbröd. Under de följande dagarna gick jag till attack mot övriga fönster också då med lyckat resultat.


Svensexa, Del 2

När sedan Squvalp var slut och deltagarna höll på att riva de delar av ekipagen som fanns kvar gav vi oss iväg till nästa aktivitet på programmet. Det var dags att spela Laserdome, alltså leka krig och skjuta på varandra med laservapen. Vår grupp blev ett lag och i det andra laget var det mest småbarn. Vi insåg att vi för att inte tappa all självrespekt helt enkelt var tvungna att vinna. Eftersom minst två av våra motståndare i princip bodde på banan så blev det en hård strid där utgången inte var given. Vårt lag vann men omgångens två bästa spelare fanns i motståndarlaget.

Efter avslutat spel var alla lagom slitna och det var dags att inleda dagens lugnare program. Alla åkte hem till den blivande brudgummens storebror där middagen tillagades samtidigt som solen började gå ner och dagens huvudperson fick massage för att mjuka upp trötta och slitna muskler. Middagen bestod av hemlagade hamburgare som grillades på altanen. Under middagen började de första personerna att ge sig av hemåt. Vi andra stannade och såg finalen i Eurovisionsschlagerfestivalen med projektor och stor bild. De bidrag som fick mest uppmärksamhet, dock inte mest uppskattning, var det svenska och en dansande levande discokula från Ukraina.

Under de timmar tävlingen höll på gick fler och fler hem och när den traditionsenliga kompisröstningen som avslutar festivalen var slut så återstod endast ett fåtal personer. Nu var klockan strax efter tolv och det började både kännas att man varit uppe sen tidig morgon och att dagen varit intensiv. Jag och min bror kände båda att det nu var dags att avsluta dagen och gav oss av samtidigt som de som var kvar lagom oengagerat tittade på en film på tv.


Svensexa, Del 1

Eftersom en av mina vänner snart ska gifta sig så hade hans storebror ordnat med en svensexa. Min väckarklocka ringde i lördags morse klockan 05:45 och allihop samlades 06:55, utom en person som blivit försenad och kom i taxi en stund senare. Det valda temat till svensexan var Mission Impossible och strax efter sju väcktes den blivande brudgummen av ett bryskt telefonsamtal där han blev åtsagd att på två minuter klä på sig och sen komma och sätta sig i en väntande bil. Efter något mer än två minuter kom han faktiskt ut. Ett videomeddelande spelades upp med instruktioner om att han skulle ta på sig agentkläder, dvs en modifierad overall och en klättersele.


Eftersom vi nu låg efter tidsschemat gav vi oss snabbt iväg till programpunkt nummer ett, Svenska stuntgruppen. Där fick den blivande brudgummen börja med att öva på att hoppa genom en glasruta och snurra runt i en flygsele. Sen fick alla prova att hoppa från fem meters höjd ner i en stor luftmadrass. Eftersom jag har en lätt höjdskräck kände jag pulsen öka när det var min tur och det noterade också instruktören. "Viken puls!"  Jag funderade en sekund på att backa ur men det var egentligen aldrig något alternativ. Väl nere fick jag höra att jag genomför ett ganska bra hopp och landat precis som man skulle. Sen var det dags för vår huvudpersons stora prövning, nämligen att brinna. Efter ombyte till skyddskläder och noggrann genomgång satte instruktören eld på honom. Stora lågor slog upp innan elden släcktes.


Sen fortsatte vi till nästa aktivitet denna hektiska dag. Vår bilkaravan gav sig av till en skjutbana i Rosersberg norr om Stockholm. Där fick alla skjuta med hagelgevär på lerduvor. Själv fick jag det blygsamma resultatet två träffar av ca 20 skott. Men det alla minns från skjutövningen är det vådaskott som en av deltagarna lyckades fyra av. Han hade laddat med två patroner men det andra skottet klickade. Han vände sig mot skjutledaren och sa "Det small inte." I samma stund brann skottet av. Som tur var så var geväret fortfarande riktat ut mot skjutbanan och inte ens en lerduva blev träffad.


Efter avslutat skytte var tiden åter knapp. Klockan 14:08 skulle studentarrangemanget Squvalp gå av stapeln vid Smedsuddsbadet och vi hade tänkt oss att vara där en stund innan och äta lunch i gröngräset. Efter lite parkeringsförvirring om vilket garage som var vilket och ännu mer förvirring hos vissa deltagare om var Smedsuddsbadet låg någonstans så splittrades gruppen upp i tre delar. Efter otaliga mobilsamtal lyckades vi alla hitta varandra igen. Vi åt vår lunch samtidigt som vi tittade på hur de deltagande ekipagen sjönk ute i vattnet. Enligt speakern i det tillfälligt uppbyggda tornet var det 210 000 åskådare på plats men enligt samma speaker var det också 26 grader varmt i vattnet så sanningshalten kan diskuteras.