Klass vs Genus

Jag ska försöka mig på en liten filmanalys och inleder med en liten varning. Den som inte sett filmerna Järnkorset och Sophie Scholl ska genast sluta läsa. Jag kommer nämligen att avslöja alltför mycket av handlingen i dessa båda filmer.

Järnkorset från 1977 utspelar sig på östfronten under det andra världskriget. I centrum står sergeant Steiner, en man av folket, och adelsmannen kapten Stransky. Kampen står mellan arbetarklass och överklass. I slutscenen ska kaptenen "visa hur en preussisk officer slåss" men Steiner vinner kampen mellan de båda när Stransky inte ens vet hur han laddar om sitt gevär.

I Sophie Scholl från 2005 står istället kampen mellan den unga kvinnan Sophie och en manlig förhörsledare. Sophie är medlem i motståndsrörelsen Vita rosen och har gripits sedan hon och hennes bror spridit antinazistiska flygblad. Den man som förhör Sophie försöker få henne att ange sina kamrater för att åtminstone rädda sig själv, vännerna är ändå förlorade. I filmen är förhörsledaren mycket angelägen om att Sophie ska rädda sig själv men hon vägrar och vinner deras kamp genom att trotsigt stå upp för de sina och det hon tror på. Filmen slutar med att både Sophie och hennes vänner blir avrättade.

Båda filmerna utspelar sig nästan samtidigt men är gjorde med 30 års mellanrum. Kanske säger filmerna mer om den tid i vilken de är gjorda än om den tid då de utspelar sig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback