Hiroshima

Nu i augusti är det 65 år sedan atombomberna släptes över Hiroshima och Nagasaki vilket slutgiltigt satte punkt för andra världskriget. En japansk politiker kallade för några år sedan bombningarna för tragiska men nödvändiga. Han fick utstå kritik för det uttalandet men frågan är om han inte har rätt. Bomberna släptes för att få ett snabbt slut på kriget. Japan hade oundvikligen förlorat ändå men det hade krävt en markinvasion som hade kostat tusentals amerikanska och japanska soldater livet. Atombomberna krävde sannolikt fler människoliv än vad än markinvasion hade gjort men tiden var en viktig faktor.

Varför var det då så viktigt för USA att få ett snabbt slut på kriget?  Sovjetiska styrkor var på väg norrifrån genom Japan och det var för USA viktigt att Japan kapitulerade innan de hann för långt. Kriget var redan slut i Europa, det kalla kriget hade börjat ta vid och USA och Sovjetunionen började bli fiender. Om de sovjetiska styrkorna hann för långt skulle det riskera att leda till att Japan delades. Senariot är inte osannolikt, det hände i både Tyskland och Korea. Då hade världen fått ett kapitalistiskt Sydjapan och ett kommunistiskt Nordjapan. När senare Koreakriget bröt ut 1950 hade de båda japanska staterna knappast stått utanför. Nordjapan hade trots den mångåriga fiendskapen mellan Japan och Korea naturligtvis stött sin kommunistiske granne och då hade Sydjapan knappast kunnat hålla sig utanför. Då hade kriget inte bara varit på Koreahalvön utan också på de japanska öarna och troligen också i Kina. Hur ett sådant krig hade slutat kan man bara spekulera om men det hade mycket väl kunnat sluta som det gjorde i verkligheten, dvs där det började.

Även om Sydjapan inte hade varit demokratiskt från början så hade det förr eller senare blivit det och dess invånare hade levt sina liv ganska likt som de gör i Japan idag. Nordjapan hade däremot efter Sovjetunionens fall blivit lika fattigt som Nordkorea är idag. En återförening mellan de båda japanska staterna hade förr eller senare skett men knappast före Sovjetunionens sammanbrott. Jag vågar påstå att människorna i norra Japan idag lever ett bättre liv än vad de hade gjort om atombomberna inte hade fällts 1945.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback